Yangın Algılama Sistemlerinin Yararları Nelerdir?
Yangın algılama sistemi, yaşanan bir yangının nereden geldiğini kullanıcılara aktarabilir. Bu sayede yangın alanına hızlıca giderek en az zararla olayı atlatabilirsiniz. Maksimum koruma için yapı alanlarına sistemin uzmanlar tarafından entegre edilmesi gerekir. Alan genişliği, müdahale mesafesi ve riskli yerler ortaya çıkarılarak en verimli yerleşim tercih edilmelidir.
İyi bir yerleşim yapıldıktan sonra yangın panelinde çalışacak bir uzman görevlendirilmelidir. Bu sayede haberleşmeyi hızlıca sağlayabilirsiniz. Özellikle kamu binaları, hastaneler ve okullar gibi çok sayıda insanın yaşamını sürdürdüğü alanlarda hızlı ve tehlikesiz bir reaksiyon alabilmenize fayda sağlar. Hassas sensörlere sahip yangın algılama teknolojileri, yangını daha başlamadan bitirme fırsatı tanır.
Yangın Algılama Sistemi Nasıl Çalışır?
Yangın ihbar sisteminin kontrol merkezi olan yangın paneli, dedektörlerden alınan bilgileri analiz eder. Yangının oluşmasını ise flaşörlere, telefon arama cihazlarına ve sirenler aracılığıyla herkese duyurur. Bir adet aküye sahip olan yangın algılama sistemi, olası bir enerji kesintisinde çalışmasını sürdürebilir. Dışarıdan müdahaleyi engellemek içinse anahtarla kullanımı sağlanır.
Yangın sırasında bir duman, is ve diğer partikülleri algılayan ısı dedektörü, hassas çalışan bir cihazdır. Isı dedektörü ise yangın algılama sırasında sıcaklığın belirli bir seviyeyi aşmasıyla panele sinyal gönderir. Yangın ihbar sireni yangın anında binada yaşayanları ses ile uyararak önlem alınmasını sağlar. Ayrıca yangını manuel olarak bildirilmesini sağlayan yangın ihbar butonu da oldukça önemlidir.